fbpx

Sollicitatietips: Hoe zet ik een CV in elkaar?

Je staat te popelen om te beginnen met een eerste baan of een nieuwe baan, maar geen enkele werkgever lijkt geïnteresseerd. Ben je bang dat dit aan je kwalificaties ligt? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het eerste wat een werkgever doorleest is namelijk je cv, oftewel het curriculum vitae. Hierop staan je kwalificaties, opleiding en andere belangrijke dingen. Als jouw cv niet opvalt zal de werkgever er zo overheen kijken.

7 tips voor het schrijven van een CV

Tip 1: Hou het kort

Op sommige vacatures komen er wel honderden reacties binnen. Een werkgever gaat die niet allemaal nauwkeurig doorlezen, maar zal deze eerst vluchtig scannen. Het is daarom slim om alleen relevante ervaring en opleidingen op je cv te zetten. Dat je op je vijftiende een baantje in de supermarkt had, zal voor een werkgever die een leidinggevende timmerman zoekt niet heel interessant zijn. Tenzij je daar bent uitgegroeid tot leidinggevende, uiteraard. Als je vindt dat je cv dan te kort wordt, kun je alleen de belangrijkste bijbaantjes erop zetten en het meest relevante extra laten opvallen.

Tip 2: Gebruik de juiste volgorde

Oké, we zeiden dat je cv moet opvallen, maar dit betekent niet dat je de volgorde zelf kunt bepalen. Degene die het leest heeft een verwachtingspatroon. Als het dan ineens zoeken geblazen is, zal diegene de cv al snel naast zich neer leggen. Houdt dus een vaste volgorde aan. Dit betekent dat je bovenaan je personalia hebt, dus je gegevens. Daaronder opleidingen en cursussen, begin daarbij met de meest recente. Hetzelfde doe je hieronder met je werkervaring. Geef je functienaam en een korte samenvatting van je werkzaamheden. Daarna zet je neer wat je vaardigheden zijn. Ben je bijvoorbeeld een ster in Engels? Dat kan misschien heel goed van pas komen! Als je relevante hobby’s hebt kun je die ook een apart kopje geven.

Tip 3: Let op je taal

Voor sommige werkgevers zijn taalfoutjes een grote doorn in het oog, zelfs als taal verder niet relevant is voor de vacature. Als je weet dat je niet zo goed bent in taal, kun je je cv het beste laten controleren door iemand die er wel goed in is. Doe hetzelfde met je motivatiebrief. Het komt simpelweg een stuk professioneler over als het in correct Nederlands geschreven is.

Tip 4: Verzin geen dingen

Misschien denk je dat het opleuken van je cv ervoor zorgt dat je die functie tóch krijgt, maar het is eigenlijk een heel slecht idee om te liegen op je cv. De werkgever zal er vroeg of laat achter komen, en dan ben je helemaal ver van huis. Als er een opleiding of vaardigheid mist op je cv, kun je in je motivatiebrief schrijven wat je hieraan gaat doen of waarom je denkt dat je toch geschikt bent. Een werkgever waardeert dat veel meer dan een perfect cv, dat uiteindelijk toch niet waar blijkt te zijn.

Tip 5: Lees de vacature goed door

Je hoeft niet voor elke sollicitatie je cv helemaal te herschrijven. Wel is het slim om telkens even je cv door te nemen en te bekijken wat voor de werkgever de meest interessante informatie is. Dit kun je bijvoorbeeld een kleurtje geven of op een andere manier extra laten opvallen. Zo herkent de werkgever meteen wat belangrijk is.

Tip 6: Zorg voor een rustige opmaak

We hebben het al over kleurtjes in je cv gehad, maar het moet natuurlijk niet een heel kleurenfestijn worden. Eén kleur, een dikgedrukt woord hier en daar of een schuingedrukte zin zorgen ervoor dat je cv leesbaar, maar rustig blijft. Zorg ook voor consistentie in je cv, zodat precies duidelijk is wat waar staat. Wat je ook kunt doen, is je cv opdelen in twee kolommen. Links een kleine kolom waarin je je personalia ziet, daaronder in een omrand kader je vaardigheden en eventueel hobby’s. In de grote kolom rechts plaats je dan je werkervaring en opleidingen.

Tip 7: Last but not least: gebruik een leesbaar lettertype

Word geeft je een eindeloze lijst aan mogelijke lettertypes, maar eigenlijk zijn er maar een paar die echt fijn lezen. Ga voor standaard Arial of Times New Roman, doe wat hipper met Helvetica of Futura of hou het simpel met Verdana en Georgia. Dit zijn vrij simpele lettertypes zonder al te veel poespas. Hierdoor leest het fijn en snel.

Conclusie: zorg voor een verzorgd en overzichtelijk cv

Als je een standaard, onverzorgd of incompleet cv levert, zal je waarschijnlijk niet worden geselecteerd voor een gesprek. Sommige werkgevers zullen dit zelfs zien als een blijk van desinteresse. Het laat namelijk zien dat je er weinig aandacht aan hebt geschonken en voelt onpersoonlijk voor de werkgever. Op het internet zul je veel voorbeeld-cv’s vinden, maar zorg ervoor dat je niet in een keurslijf terecht komt. Je moet namelijk opvallen om een voorsprong te krijgen op de rest. 


Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Lees dan onze 4 tips voor een sollicitatiegesprek.