fbpx

Sollicitatietips: Ik voldoe niet aan alle functie-eisen, kan ik toch solliciteren?

Je ziet je droomvacature, maar het eisenlijstje duizelt je. Je voldoet eigenlijk nét niet aan de eisen, maar wilt toch graag solliciteren. Wees gerust: ook zonder aan alle eisen te voldoen kun je toch kans maken op een sollicitatiegesprek. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder!

Ik voldoe niet aan de functie-eisen in de vacature, kan ik toch reageren?

Je moet voor jezelf nagaan of deze functie toch wel bij jou past. Iets dat veel te hoog gegrepen is zal alleen maar stressvol zijn. Maar soms zijn er functie-eisen waar je wel makkelijk aan kunt voldoen, bijvoorbeeld door middel van een cursus. Ook vragen bedrijven soms om vijf jaar werkervaring, terwijl jij er drie hebt. Dit is makkelijk te overbruggen, zo kun je bijvoorbeeld in je cv aangeven wat jouw werkzaamheden waren. Soms ben je al verder in je ervaring dan werkgevers verwachten.

Hoe zorg ik ervoor dat ik uitgenodigd word?

Werkgevers zullen niet het eisenlijstje naast jouw cv houden. Als het cv hen aanspreekt word je natuurlijk ook uitgenodigd. Als iets essentieels mist, moet je dit wel benoemen. Dit kun je in de motivatiebrief doen. Als de werkgever niet om een sollicitatiebrief heeft gevraagd, kun je dit typen in een bericht. Als je bijvoorbeeld een woordje Duits moet kunnen spreken, kun je aangeven dat je hier graag een cursus voor wilt doen. Begin bijvoorbeeld op de gratis website DuoLingo alvast met oefenen. Je werkgever zal het initiatief kunnen waarderen. 

Ook kun je vragen aan oude werkgevers of ze als referentie willen optreden. Dit betekent dat ze een goed woordje voor je kunnen doen. Daarnaast kunnen zij bespreken met de potentiële werkgever of jij echt geschikt bent voor die functie, daar hebben ze vaak toch een betere kijk op dan jijzelf. 

Het is dus ten eerste belangrijk dat je een goed cv hebt, maar ook dat je kunt onderbouwen waarom je toch wel in aanmerking komt voor de functie. Als je dit goed weet te verwoorden en enthousiast overkomt in je motivatiebrief, zul je alsnog kans maken om uitgenodigd te worden. Echter moet je jezelf niet overschatten, en bijvoorbeeld voor een senior-functie solliciteren als je net bent afgestudeerd. Dat zal alleen maar irritatie opleveren bij een werkgever.