fbpx

Sollicitatietips: Succesvol sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar dan slaan de zenuwen toe: hoe kom je zo goed mogelijk over op je eventuele nieuwe werkgever? Een sollicitatiegesprek is altijd spannend, of het nu de eerste keer of de honderdste keer is. Lees onze sollicitatietips, zodat je goed beslagen ten ijs komt. 

4 tips voor een sollicitatiegesprek

Tip 1: Let op lichaamstaal

Je kunt nog zo enthousiast en leuk praten, als je lichaamstaal geen enthousiasme uitstraalt zal de werkgever denken dat je geen interesse hebt. Een goede lichaamstaal is dus alles. Ga rechtop zitten en kijk de ander tijdens het gesprek regelmatig aan. Maar boven alles: blijf dichtbij jezelf. Zo kunnen jij en de werkgever bepalen of er echt een klik is. 

Tip 2: Spreek netjes

Sommige werkgevers zullen het waarderen om met ‘u’ te worden aangesproken. Begin hier dan ook mee, tenzij je al weet dat diegene met ‘je’ wil worden aangesproken. Dit kan bijvoorbeeld zijn als degene met wie je het gesprek voert jonger is, of als die persoon al gezegd heeft dat je ‘je’ mag gebruiken.

Tip 3: Neem altijd drinken aan

Dit klinkt als een gekke tip, maar is toch heel slim. Zelfs als je niet per se dorst hebt kun je het beste een kopje thee of koffie in ontvangst nemen. Dat is beleefd, maar is ook handig als je even wilt nadenken over een antwoord. Neem gewoon rustig een slokje terwijl je op een goed antwoord komt. Het is ook niet erg als er even een stilte valt, de andere persoon zal snappen dat je niet alle antwoorden paraat hebt.

Tip 4: Oefen je sollicitatiegesprek

Er zijn heel wat standaard vragen die altijd worden gesteld in een sollicitatiegesprek. Zoals een voorstelronde, je sterke en zwakke punten, waarom je bij het bedrijf wilt werken, waar je jezelf ziet over vijf jaar, etcetera. Schrijf voor jezelf de antwoorden op deze vragen op. Blijf wel zo dicht mogelijk bij jezelf en geef eerlijk antwoord. Als je nog nooit een sollicitatiegesprek hebt gehouden, kun je oefenen met je ouders of een vriend(in). Zorg er ook voor dat er een ‘verrassingsvraag’ wordt gesteld, zodat je ook kunt zien hoe je bij onverwachte vragen toch tot een mooi antwoord kunt komen.

Helemaal zin gekregen in een sollicitatiegesprek? Kijk dan eens bij onze vacatures. Wij specialiseren ons in de bouw, installatietechniek, elektrotechniek, ICT, beveiliging en telecom.