fbpx

Waarom altijd blijven leren nodig is

Dat leren en ontwikkelen bij Detamo voorop staat is wel duidelijk. Al jaren helpen we mensen aan een baan in de techniek, ook bij een carrièreswitch. Zo kun je trainingen en cursussen volgen om jezelf om te scholen of juist om door te groeien binnen je huidige vakgebied. Hiermee spelen we in op de kansrijke functies waar vraag naar is. Altijd blijven leren is belangrijk in de continu veranderende arbeidsmarkt en voor het behoud van personeel, maar hoe ga je hiermee om en welke kansen biedt het? Lees het in dit artikel.

Blijven leren en ontwikkelen

Elke dag leert iedereen wel iets nieuws, dat gebeurt vaak onbewust. Om langdurig in het arbeidsproces te blijven functioneren is het ook nodig om nieuwe dingen te leren. De ontwikkelingen en technieken gaan tegenwoordig zo hard, dat wat je vandaag leert morgen alweer ‘oud’ is. Door jezelf om- of bij te scholen kun je voorkomen dat je je baan verliest en heb je meer kans om een andere baan te vinden. Bij Detamo stimuleren we leren en ontwikkelen heel erg en willen we dat mensen minimaal doorgroeien tot BBL niveau drie. Maar ook zij-instromers kunnen met een werken en leer traject (BBL) al snel aan de slag en worden met de juiste begeleiding en opleiding echte vakspecialisten.

Permanente educatie

Een leven lang leren wordt steeds belangrijker. De veranderende arbeidsmarkt zorgt ervoor dat mensen zich vaker en sneller moeten aanpassen. Terwijl het meeste van onze scholing juist plaatsvindt in de leeftijdscategorie van 4 tot 20 jaar. Hierdoor ontstaat de vraag of leren en ontwikkelen niet doorlopend moet plaatsvinden om de kans op werkeloosheid en achterstand zo klein mogelijk te houden? Met permanente educatie zou het zo moeten zijn dat de kans op werkeloosheid nihil is wanneer iemand in staat is om te werken. Daarbij is het wel belangrijk om vooruit te kijken in welke sector vraag naar personeel ontstaat en waar juist een overschot. Door vroegtijdig na te denken wie er geschikt zou zijn om voor die sector op te leiden kunnen we de uitdagingen kleiner maken.

Werkgeluk

Daarnaast was het vroeger gebruikelijk om lange tijd bij dezelfde werkgever te blijven werken. Tegenwoordig is dat juist ongebruikelijk en veranderen jongeren regelmatig van baan. Dit jobhoppen zorgt voor uitdaging, groei in persoonlijke ontwikkeling en nieuwe kennis. Hierdoor ontdekken jongeren wat ze echt leuk vinden om te doen. Dat laatste is belangrijk want wanneer je werkt in een functie of richting die je leuk vindt, presteer je het beste. En als je geen energie meer uit je baan haalt, dan ga je uiteindelijk toch op zoek naar een andere werkgever. Bij Detamo blijven we daarom, in plaats van de traditionele jaarlijkse gesprekjes, doorlopend met de medewerkers in gesprek over hun ontwikkeling en de ontwikkeling in zijn algemeenheid.

Behoud van personeel

Deze veranderingen maakt het behoud van personeel voor een werkgever wel lastiger. De mogelijkheid krijgen om te blijven leren en ontwikkelen, is, naast salaris, een belangrijk punt in de zoektocht naar de ‘perfecte’ baan. Doorgroeien en ontwikkelen is altijd een samenspel geweest tussen werkgever en werknemer, waarbij er vaak nog wel gekeken wordt of dit ook aansluit bij wat de werkgever belangrijk vindt. Maar wat als een werknemer een hele andere richting op wil? Zouden werkgevers diegene dan ook kunnen helpen om daar te komen, ongeacht of het binnen de branche is of niet? Zonder concessies te doen aan het behoud van personeel?

Win-win

Het gebeurt maar zelden dat een ICT’er bij een werkgever aangeeft dat zijn ambitie eigenlijk blokfluitleraar is. Dit wordt namelijk vaak gezien als desinteresse. Maar wanneer iemand niet de mogelijkheid krijgt om zijn passie te volgen, gaat hij of zij uiteindelijk weg. Met het bespreekbaar maken en faciliteren van de mogelijkheid om te doen wat een werknemer leuk vindt, zorgt de werkgever misschien wel voor een enorme bevrijding bij die persoon en creëert tegelijk een commitment. Want in die tijd dat deze werknemer de opleiding volgt, bijvoorbeeld vier jaar lang één dag of avond in de week, doet hij of zij de andere tijd wel gewoon het werk. Met een doel en met plezier. Een win-win situatie dus!

Leven lang leren

Dat ook de overheid een leven lang leren een belangrijk onderwerp vindt, blijkt uit de speciale commissie in de tweede kamer. De overheid stimuleert leren en ontwikkelen bij volwassenen zodat iedereen goed inzetbaar blijft in de arbeidsmarkt en bedrijven flexibel en concurrerend blijven. Ook de corona-epidemie heeft een grote invloed gehad op het belang van blijven leren en ontwikkelen. In sommige branches was tijdelijk minder vraag, terwijl andere branches juist meer personeel nodig hadden. Door te blijven leren houden we samen de economie wendbaar en kunnen we makkelijker van werk of sector veranderen.

STAP-budget

Het thema een leven lang leren bevat een aantal subsidiemogelijkheden waaronder het STAP-budget. Door middel van dit budget kan iedereen maximaal €1000,- aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Met het bedrag uit het STAP-budget kan iedereen zichzelf tijdens zijn of haar loopbaan ontwikkelen en een opleiding, cursus of training volgen. Dankzij deze nieuwe regeling hoef je zelf geen bedrag meer voor te schieten waardoor het laagdrempeliger is voor mensen met een lager inkomen en ouderen.

Nieuwe mogelijkheden

In de huidige situatie ligt het leren en ontwikkelen nog te veel bij de werkgever. Maar het STAP-budget biedt hierin nieuwe mogelijkheden. Werknemers zijn niet langer afhankelijk van de werkgever om te blijven leren en ontwikkelen, zodat ze ook iets heel anders kunnen gaan leren dan uitsluitend wat goed is voor het bedrijf. Het is natuurlijk ook mogelijk dat de werkgever of een andere partij het STAP-budget aanvult als de opleiding meer dan €1000 kost. Maar deze subsidie geeft mensen wel de mogelijkheid om na te denken waar ze echt gelukkig van worden.

Detamo en een leven lang leren

Bij Detamo leiden we al meer dan 20 jaar personeel op in technische sectoren. Hiervoor werken we samen met vak-opleiders en het (MBO) reguliere onderwijs. Daardoor kunnen we vakmensen leveren, die expert zijn binnen hun vakgebied en zich steeds weer door ontwikkelen. Ook als je geen vooropleiding hebt, maar graag wilt werken kun je bij Detamo terecht. Wij geloven namelijk dat als je echt iets wilt je het ook kan bereiken. Dankzij de diverse leerwerktrajecten en goede begeleiding kun je al snel aan de slag. Met het opleiden van personen creëren wij kansen en toekomstperspectief voor vakmensen in wording! Nu nog binnen onze huidige sectoren, maar wie weet wat de toekomst brengt?