fbpx

De leerwerktrajecten van Detamo

Zoek je een baan, maar heb je nog niet de juiste kwalificaties? Dan kan een van onze leerwerktrajecten heel interessant zijn. In zo’n traject word je binnen enkele maanden klaargestoomd voor een nieuw beroep. De leerwerktrajecten die we van Detamo aanbieden zijn: monteur installatietechniek E (elektrotechniek), monteur telecom en engineer elektrische laadstations. In dit artikel leggen we uit wat je precies gaat doen bij een leerwerktraject.

Het leerwerktraject

Een leerwerktraject duurt drie maanden. De eerste 2 á 3 weken bestaan uit een bootcamp in een opleidingscentrum. Hier leer je alles over de theorie van het werk, maar ga je ook al het een en ander oefenen in de praktijk. Je leert het gereedschap en de materialen goed kennen. Daarnaast krijg je veiligheidspapieren, zodat je ook in het echt aan de slag mag. 

Na de bootcamp is het tijd om ervaring op te doen. Dit doe je tijdens een werkervaringsperiode. De kennis die je tijdens de bootcamp hebt vergaard kun je dus meteen in de praktijk toepassen. Je gaat met ervaren monteurs mee, zij begeleiden je en laten je het echte werk doen. Stukje bij beetje leer je steeds zelfstandiger te werken. Na 2,5 maand krijg je een certificaat en kun je echt aan het werk.

Wat kan ik na het leerwerktraject gaan doen?

In de sectoren waar Detamo voor werft, is altijd werk te vinden. Als jij het traject goed afrondt, bieden wij jou een baan aan. Dit is dus een leerwerktraject met baangarantie. Daarnaast zijn de telecom en de elektrotechniek altijd in beweging, dus je kunt altijd doorleren.

Als telecom-monteur ga je na de opleiding aan de slag met home-installaties. Dit betekent dat je bij de klant thuis, en soms zakelijk op kantoor, een aansluiting gaat realiseren. Je moet klantcontact dus leuk vinden, want dit is een belangrijk onderdeel van je werk.

In de installatietechniek E, oftewel elektrotechniek, ga je aan de slag als monteur elektrotechniek. Je gaat aan de slag samen met een ervaren collega en leert in de praktijk nog veel meer. Met de nodige cursussen en ervaring kun je uiteindelijk uitgroeien tot hoofdmonteur.

Als engineer elektrische laadstations heb je gegarandeerd veel werk, want er komen steeds meer elektrische auto’s bij. Je gaat dus van alles doen met laadstations, zowel het installeren als het onderhoud en oplossen van storingen. 

Heb ik voor een leerwerktraject bepaalde kwalificaties nodig?

Voor de installatietechniek- en telecomleerwerktrajecten heb je geen vooropleiding nodig. Wel is het goed als je enige kennis hebt van de branche. Het is vooral belangrijk dat je gemotiveerd bent, en echt zin hebt om aan de slag te gaan. Hierdoor kan eigenlijk iedereen beginnen aan dit traject.

Om als engineer elektrische laadstations aan de slag te gaan heb je een afgeronde opleiding elektrotechniek op niveau 2 of hoger nodig. Het is namelijk belangrijk dat je al wat weet over werken met elektriciteit voordat je bezig gaat met de laadpalen.