fbpx

Sollicitatietips: Open sollicitatie

Je bent er klaar voor om te solliciteren bij het bedrijf van je dromen. Je gaat naar de website, maar ziet helaas dat er geen geschikte vacature beschikbaar is. Jammer, maar niet het einde van de wereld. Je kunt namelijk altijd proberen om een zogeheten ‘open sollicitatie’ te doen. Dit betekent dat er geen vacature aan de sollicitatie hangt. De werkgever zal je dan, bij interesse, opnemen in het bestand. Als er dan wel iets geschikts vrij komt, word je op gesprek gevraagd. Met deze tips zorg je ervoor dat je open sollicitatie in de smaak valt.

Tips voor een open sollicitatie

Tip 1: Geef goede redenen waarom jij bij het bedrijf past

Je hebt gehoord dat ze bij een bedrijf lekker veel vakantiedagen en salaris geven, en wilt daarom bij ze werken. Hartstikke leuk, maar natuurlijk geen goede reden voor de werkgever om je aan te nemen. Leer daarom het bedrijf goed kennen en bedenk voor jezelf waarom je hier graag wilt werken. Schrijf dit zo duidelijk mogelijk op, zonder in clichés te schrijven.

Tip 2: Zoek uit welke functies er zijn

Een datamonteur zal niet snel bij een timmerbedrijf aan de slag, dus hou hier rekening mee bij het schrijven van je brief. Je kunt het beste een brief schrijven aan de hand van bestaande functies, bijvoorbeeld die je al eerder bent tegengekomen. Ook kun je op LinkedIn kijken wie er bij het bedrijf werkt en wat hun functienaam is. Zo kun je onderbouwen waarom je hiervoor geschikt bent.

Tip 3: Toon oprechte interesse

Voor een werkgever is oprechte interesse in het bedrijf altijd vleiend. Laat dus duidelijk je interesse naar voren komen. Zo kun je aangeven dat je het bedrijf al jaren volgt op social media, indien dit relevant is. Of dat je graag kijkt op de website welke projecten zij doen.

Tip 4: Geef aan waarom ze jou moeten aannemen

Leuk dat je enthousiast bent over het bedrijf, maar dat is voor de werkgever geen reden om jou aan te nemen. Laat dus precies weten waarom juist jij geschikt bent om bij het bedrijf te werken.

Tip 5: Gebruik referenties 

Een werkgever vindt het fijn om te zien dat je wordt gewaardeerd door vorige werkgevers. Zo weten ze zeker dat je een harde werker bent en dat ze met jou een leuke collega in huis halen. Vraag daarom je vorige werkgevers of ze dit voor je willen doen en zet in je motivatiebrief de contactgegevens. 

Tip 6: Bel achteraf op

Ook na het sturen van de brief is het belangrijk dat je in contact blijft. Een week nadat je de brief hebt verstuurd kun je vragen of ze deze goed hebben ontvangen. Als ze dit al hebben laten weten is dat uiteraard niet nodig. Eventueel kun je vragen om een oriënterend gesprek. Ook kun je na een maand of twee nog eens opbellen of ze al iets voor je hebben gevonden. Je wilt echter niet opdringerig overkomen, dus doe dit niet elke maand.

Wil je bij Detamo een open sollicitatie doen, omdat je interesse hebt in een functie in de de bouw, telecom, installatietechniek, elektrotechniek, ICT of beveiliging? Dat kan natuurlijk! Neemt contact op voor meer informatie over open sollicitaties. 

Detamo

Wij beantwoorden graag je vragen met betrekking tot je sollicitatie of het zoeken naar personeel.

Meer tips

Populaire vacatures