fbpx

Skills worden belangrijker dan een diploma bij werken in de techniek

Dankzij de leerplicht is ieder kind tussen 6 en 12 jaar verplicht om naar school te gaan. Hierdoor heb je een grotere kans op het vinden van een goede baan en met een diploma is er een kleiner risico op werkeloosheid. Voorheen was een diploma dan ook erg belangrijk op je CV. Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven en detacheringsbureaus die niet alleen naar de zgn. harde skills zoals diploma’s en certificaten kijken, maar juist ook ervaring en soft skills. Lees in dit artikel waarom dat zo is.

De afgelopen jaren is de vraag naar technisch geschoold personeel enorm gestegen, waaronder monteurs in elektrotechniek, installatietechniek en ICT. Vooral vergrijzing en ontgroening zijn hiervoor belangrijke oorzaken, maar ook heeft de technische branche een behoorlijke periode een slechter imago gekend. De arbeidsmarkt is continu in beweging en digitalisering en robotisering zorgt voor een andere rol van technisch personeel waardoor de traditionele monteur zich moet bij- of zelfs omscholen om mee te kunnen met alle technologische ontwikkelingen. Ook sluiten door de razendsnelle ontwikkelingen de opleidingen niet altijd meer goed aan. Hoewel de sector hard werkt om hierin te verbeteren en ook het imago van technische banen geleidelijk verbetert, kiezen nog steeds weinig jongeren voor een technische opleiding.

Vakmensen zonder diploma

Veel oudere werknemers zijn in de jaren ‘80 of ’90 ongediplomeerd aan het werk gegaan in de techniek, maar zijn wel echte vakmensen geworden. Wanneer zij solliciteren wordt vaak aangegeven dat zij geen diploma op zak hebben waardoor zij minder kans maken op de gewenste baan op basis van hun CV. Dat is jammer want zij hebben jarenlange ervaring en kennis, die vaak veel waardevoller is dan de theorie. Het is tijd dat men bij werving en selectie van technisch personeel gaat kijken naar welke skills en werkervaring iemand heeft en niet zozeer naar het diploma.

Waarom werken we nog met een CV?

Op je CV staan je kwalificaties, opleidingen en andere belangrijke dingen. Wat je precies op je CV zet dat hangt een beetje van de sollicitatie af, maar je begint eigenlijk altijd met je personalia, gevolgd door opleiding en werkervaring. Hierbij beschrijf je kort de functie of het vakkenpakket en wat je daarbij geleerd hebt of welke competenties je daaruit verworven hebt. Zorg ervoor dat wat je vermeldt, relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

Welke informatie je precies verstrekt aan de opdrachtgever bepaal je zelf, maar zorg er wel voor dat hij of zij een goed en waarheidsgetrouw beeld van je krijgt, waarmee hij of zij kan inschatten of jij een mogelijke kandidaat voor die functie bent. Belangrijk voor de skillsgerichte arbeidsmarkt is om skills en vaardigheden te benoemen. Ook die je bijvoorbeeld bij vrijwilligerswerk of in je vrije tijd verworven hebt. Met het sleutelen aan een oude auto toon je bijvoorbeeld aan dat je nieuwsgierig bent naar hoe dingen werken en je goed zelfstandig kunt werken. En kan je aantonen dat je goed met mensen kunt omgaan, bijvoorbeeld omdat je in verenigingsverband leuke dingen doet, laat het zien!

Hard en soft skills

Skills worden steeds belangrijker in de selectieprocedure. Waar voorheen het diploma een bewijs was dat iemand de noodzakelijke kennis bezat, is deze kennis tegenwoordig al bijna verouderd voor de diploma-uitreiking. Dit vraagt om een andere aanpak en een flexibele houding om de steeds veranderende kennis bij te houden. Skills zijn te verdelen in hard en soft skills. Hard skills zijn te leren met een opleiding of door ervaring. Soft skills zijn juist meer persoonlijke vaardigheden waarbij iemands aanleg en karakter een belangrijke rol spelen. Deze skills bepalen in belangrijke mate of iemand in een functie past. Een voorbeeld hiervan zijn communicatieve vaardigheden.

Digitale Skills Paspoort

Het Digitale Skills Paspoort (DSP) is een nieuwe ontwikkeling op het gebied van de skillsgerichte arbeidsmarkt. Deze tool biedt een handig overzicht van wat je allemaal kunt. Hiermee maak je je persoonlijke ontwikkeling en skills beter zichtbaar. Niet alleen voor jezelf om je vervolgstappen te bepalen, maar ook voor werkgevers, die hiermee beter kunnen inschatten of de werknemer bij de functie past. Sommige mensen hebben misschien een sterk ontwikkelde vaardigheid, maar herkennen deze niet omdat ze het vanzelfsprekend vinden, terwijl ze hiermee juist onderscheidend kunnen zijn van anderen.

Het DSP is ontwikkeld voor vakmensen in de bouw, infra en installatietechniek. Hierin staat welke skills je hebt en hoe je deze ontwikkelt. Hierdoor ben je zelf beter in staat om jouw plaats in de arbeidsmarkt te bepalen en houd je ook op latere leeftijd de overtuiging dat je voortdurend in ontwikkeling bent. Het idee van het paspoort is om vakmensen te laten zien dat ze barsten van de skills en dat is precies wat er nu nodig is om naar een meer skillsgerichte arbeidsmarkt te gaan.

Detachering in de techniek

Soms heeft iemand misschien niet de juiste papieren, maar wel relevante skills om een goede invulling te kunnen geven aan de vacature. Ook wanneer mensen solliciteren zonder een gepaste opleiding, kan dit een kans zijn voor werkgevers. Deze sollicitanten zijn vaak enorm gemotiveerd en zouden door middel van een interne opleiding of bijv. een BBL-traject het personeelstekort op kunnen vullen, nu en in de toekomst.

Bij Detamo kijken we dan ook vooral naar motivatie en ambities. Als er goede kans van slagen is dat we jou, ongetwijfeld met veel overleg en energie, naar de juiste baan kunnen helpen, dan doen wij dat! We bieden volop doorgroeimogelijkheden en diverse leerwerktrajecten aan. Dit stimuleert een leven lang ontwikkelen en is gunstig voor de wendbaarheid van de markt. Een diploma blijft wel belangrijk, vooral voor de basiskennis, maar moet niet langer leidend zijn. De gevraagde of vereiste skills op de werkvloer zullen veranderen.

Welke competenties en skills zijn het belangrijkst?

Maar wat zijn die skills en competenties dan? Voor vacatures in de elektrotechniek is het bijvoorbeeld belangrijk dat je servicegericht bent. Als monteur kom je namelijk vaak bij bedrijven en particulieren over de vloer. Bovendien is elk project anders en dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Dit vraagt om een oplossingsgerichte aanpak wat soms ook de nodige creativiteit vergt.

Daarnaast zijn een goed ruimtelijk inzicht en rekenvaardigheid handig voor het werk van een techneut. In de techniek is er ook genoeg te ontdekken, bijvoorbeeld hoe schakelingen in elkaar zitten. Ook nieuwe technologische ontwikkelingen zoals laadpalen voor elektrische auto’s en zonnepanelen zorgen voor de nodige uitdagingen. Het is daarom goed om leergierig te zijn en graag het een en ander uit te zoeken. Dat begint met de wil om te weten hoe het (technisch) in elkaar steekt.

Aan de slag in de elektrotechniek

In een skillsgerichte arbeidsmarkt is het veel belangrijker wat je wilt en kunt, dan wat je weet. Dus wil jij monteur worden in de elektrotechniek, installatietechniek of ICT en heb je passie voor techniek maar misschien niet direct het juiste diploma? Laat jezelf dan niet tegenhouden en bekijk onze vacatures. Bij Detamo vind je banen op alle niveaus en kan je ook zonder vooropleiding bespreken wat de mogelijkheden zijn. We horen graag van je!