fbpx

Werken in de metaalbranche bij Detamo

De metaalbranche is een ontzettend brede en gevarieerde branche om in te werken. Hierdoor kun je er qua specialisatie alle kanten mee op en is er veel werk te vinden. Bij Detamo hebben we dan ook de meest uiteenlopende projecten in de metaalsector. In dit artikel vertellen we je meer over werken in deze innoverende branche.

Wat is de metaalbranche?

De metaalbranche bestaat dus uit veel verschillende beroepen, zowel uitvoerend als op kantoor. Deze beroepen zijn onder te verdelen in industriële beroepen en beroepen in de installatietechniek. Hoewel de metaalindustrie en metaalinstallatie overeenkomsten hebben, verschillen de bijhorende beroepen van deze twee sectoren veel van elkaar. Wij leggen je het verschil uit.

De industriële sector, techniek en veiligheid

De industriële kant van de metaalbranche is op te splitsen in de gebieden veiligheid en techniek. Op het gebied van techniek kan je denken aan beroepen als lasser, constructiebankwerker, engineer of kunststofmonteur. Dit zijn de medewerkers die vooral uitvoerend werk doen.

Maar het werken in de techniek brengt veel risico’s met zich mee, met name in de industriële sector. Je hebt hier namelijk veelal te maken met gevaarlijke stoffen op het werkterrein en processen waarbij chemische reacties ontstaan. Daarom worden er veiligheidsmensen ingezet. Zoals bijvoorbeeld een buitenwacht, die de veiligheid controleert van de medewerkers en van de omgeving bij het werken in een besloten ruimte. Zo wordt de veiligheid tijdens de werkzaamheden altijd gewaarborgd.

Installatietechniek

Naast metaalberoepen in de industriële tak, heb je ook metaalberoepen in de installatietechniek. In de installatietechniek ben je bezig met installaties in verschillende soorten vormen, van klimaatinstallaties in grote gebouwen tot infrastructurele installaties. Voorbeelden van beroepen hiervan zijn warmtewisselaarmonteurs, werktuigbouwkundigen en cv-monteurs. Bekijk ons gehele aanbod van vacatures in de metaalsector.

Wat voor kwaliteiten heb je nodig voor werken in de metaal?

Om te werken in de metaalbranche moet je technische affiniteit hebben en zelfstandig kunnen werken. Het is belangrijk dat je 2D- en 3D-tekeningen en verschillende maatvoeringen kan lezen en vervolgens ook deze maatvoeringen uit kan voeren. Daarbij is kennis van gereedschap en types staal natuurlijk ook gewenst.

Maar we nemen ook mensen aan zonder (veel) ervaring. Opleiden staat centraal bij Detamo, vandaar dat we in al onze beroepsgroepen mensen omscholen. Als er maar genoeg interesse en motivatie is om de opleiding te begrijpen en te voltooien. Het is ook mogelijk om te wisselen tussen de verschillende takken in de metaalbranche. Zo kun je bijvoorbeeld de overstap maken van warmtewisselaarsmonteur naar lasser. Bij zowel de industriële tak als de installatietechniek, heb je te maken met leidingwerk, dus de basis is er al, het materiaal waarmee je werkt zal alleen anders zijn.

Altijd werk in deze innoverende branche

Het grootste voordeel is dat zo’n grote branche als de metaalbranche ontzettend veel werk biedt. Daarnaast zijn er veel toekomstgerichte ontwikkelingen binnen de metaalbranche. Er wordt veel ontwikkeld om processen en eindproducten te verbeteren en duurzamere opties te bieden die beter zijn voor het milieu. Ook wordt er steeds meer geautomatiseerd in de metaalbranche. Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat je nooit bent uitgeleerd en je veel verschillende technieken je eigen zal maken als monteur. Het is een innoverende branche en je bent altijd op een andere plek! Ook qua werkzaamheden is er veel diversiteit.

Werken in de metaalbranche is ook uitdagend, het kan zwaar werk zijn. Je hebt als monteur namelijk te maken met onderhoudstops, hier moet in korte tijd een hoop werk gedaan worden. De driehoek planning, budget en veiligheid is hierbij heilig.

Werken bij Detamo

Detamo heeft de meest gave projecten in de metaalbranche, zowel internationaal als in Nederland. Je kan zelf kiezen of je op een vaste stek wil werken of op diverse plekken, het is net wat je fijner vindt. Onze klantbestand is groot, waardoor we jouw wens kunnen afstellen met de juiste klant. Zo maakt Detamo het werken in de metaalbranche nóg leuker!

Heb je vragen over werken in de metaalbranche? Neem contact met ons op en bel ons op 088 612 5483, stuur ons een mail of start een chat!