fbpx

Monteur worden, hoe doe je dat?

Zou jij graag monteur worden, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wat houdt een baan als monteur nu eigenlijk in en wat levert het je op? Welke types monteur zijn er? En wat zijn de mogelijkheden als je geen opleiding hebt, maar wel monteur wilt worden? In dit artikel lees je er alles over.

Van CV-monteur tot elektromonteur

Wanneer je monteur wilt worden ben je er nog niet. Binnen de techniek zijn er namelijk verschillende specialisaties zoals elektromonteur, CV-monteur, loodgieter en glasvezelmonteur. Maar welke monteur je ook wordt, één ding is zeker: je maakt veel mensen blij met je werk! Hoe gaaf is het als iedereen dankzij jou ‘s ochtends de lichten kan aandoen, zijn/ haar auto kan opladen, een warme douche kan nemen of supersnel en stabiel over het internet surft?

Werkzaamheden monteurs

Om te weten welke specialisatie bij jou past moet je natuurlijk wel weten wat een baan als monteur inhoudt en welke werkzaamheden daarbij komen kijken. Hieronder staat per monteur omschreven wat je gaat doen:

  • Glasvezelmonteur: je legt glasvezelnetwerken aan of voert mutaties uit in het netwerk zodat iedereen supersnel kan internetten.
  • Monteur elektrotechniek: elektrotechnische installaties zijn overal om ons heen. Dankzij jou kunnen we onze smartphone opladen, kunnen we onze auto opladen en werkt de verlichting zoals het hoort.
  • Loodgieter: dankzij de aanleg en het onderhoud van sanitair en waterleidingen zorg jij dat iedereen stromend water heeft en dat er geen verstoppingen zijn.
  • Monteur beveiligingsinstallaties: jij maakt alles een stuk veiliger door te werken aan toegangscontrole, brandbeveiliging en camerasystemen.
  • CV-monteur: jij laat iedereen er warmpjes bij zitten door het monteren en onderhouden van onder andere CV ketels, vloerverwarming, zonneboilers, warmtepompen en/ of ventilatiesystemen.
  • Servicemonteur installatietechniek: storingen aan verwarmingstoestellen en warmtepompen zijn zo verholpen dankzij jou.

Monteur worden loont

Naast leuke werkzaamheden, gezellige collega’s en tevreden klanten is natuurlijk salaris ook een belangrijk punt in een baan. Hoeveel je precies als monteur gaat verdienen hangt onder meer af van je ervaring. Heb je geen of weinig ervaring, dan verdien je logischerwijs minder dan een ervaren vakman. Samen zullen we in jou investeren om te zorgen dat je verdient wat je toekomt. Doordat Detamo zich focust op duurzame (klimaat)banen en markten, zorgen we er bovendien samen voor dat we zinvolle projecten doen.

Solliciteren als monteur

Nu je weet welke specialisaties er zijn en wat je ervoor terugkrijgt, kun je op zoek naar een baan. Op dit moment is er veel vraag naar vakmannen in de technische sector, wat de zoektocht een stuk makkelijker maakt. Maar hoe vind je de juiste vacature? Als eerste is het belangrijk de beschrijving van de functie goed door te lezen. Heb je hier een goed gevoel bij, kijk dan naar welke kwaliteiten ze vragen. Voldoe je niet aan alle eisen, dan kun je alsnog solliciteren door bijvoorbeeld aan te geven dat je bereid bent een cursus te volgen. Steeds meer bedrijven kijken juist ook naar ervaring en soft kills. Ontdek waarom skills belangrijker zijn dan een diploma.

Zonder diploma monteur worden

Ook zonder (geschikt) diploma kun je monteur worden. Met een leerwerktraject ontwikkel jij jezelf tot een echte vakman. In een korte opleiding leer je de basiskennis. Vervolgens ga je naast je theorieles ook echt in de praktijk aan de slag. Een ervaren buddy leert je de kneepjes van het vak, waarna je uiteindelijk zelfstandig op pad gaat. Ook perfect voor mensen die een carrièreswitch willen maken. Verschillende monteurs gingen je al voor. Lees hier hun ervaringen!

De voordelen van een detacheringsbureau

Detamo is een detacheringsbureau met jarenlange ervaring in de technische sector. Hierdoor hebben we een groot netwerk van verschillende bedrijven met allerlei toffe projecten op uiteenlopende locaties. Je hoeft dus zelf niet op zoek naar nieuwe opdrachten. Daarnaast bieden we banen aan op alle niveaus: van leerling monteur tot senior, waarbij ons bureau investeert in jouw ontwikkeling. Daarbij kun je ook binnen je discipline doorgroeien. Bovendien verzorgt Detamo alles: van gereedschap en kleding tot een werkbus.

Ga aan de slag als monteur bij Detamo

Spreekt zo’n uitdagende baan met doorgroeimogelijkheden je aan? Check dan snel de vacatures en bekijk de banen in de verschillende branches. Solliciteer direct of vraag een kennismakingsgesprek aan. Wil je graag monteur worden, maar heb je nog geen vooropleiding? Neem ook dan contact op met een van onze medewerkers. Zij begeleiden jou graag.